Proffs på ugnsrengöring delar sina bästa tips på att rengöra ugnsglas

Ofta är fallet att ugnsglas blir så mörkt och kladdigt att du knappt kan se igenom det. Men rengöringsexperter har funnit en effektiv lösning som du kan använda närhelst du vill ha dörren till din ugn skinande ren. Kontakta bra städfirmor i Gävle om du vill få prisvärd städhjälp i hemmet.

Rengöring av ugnsglas

Det är förståeligt om du inte vill göra det direkt, eftersom många aspekter av ugnsrengöring är rätt motbjudande. Men när det görs korrekt bör det inte ta mer än ett par minuter och lite ansträngning. Det är någonting du behöver överväga, eftersom en smutsig ugn kommer avskräcka dig från att laga mat. Så det här behöver du göra:

Så rengör du glaset på din ugn

så rengör du ugnsglas bäst

Låt glaset svalna

Om du precis har använt ugnen för ett matlagningstillfälle måste du vänta på att glaset blir svalare. Detta på grund av att du vill förhindra rengöringsvätska från att dunsta när den kommer i kontakt med den heta ytan och för säkerhetsskäl dessutom: du vill inte bränna dina händer. Du kan också planera bra och inleda städningen mellan ugnsanvändning för att garantera att du får gjort jobbet rätt. Tidig morgon kan vara en bra tid, före du lagar middagen.

Ta bort smuts och matrester

Om situationen är illa, behöver du börja ta bort större bitar av matrester med dina händer. Om någonting enkelt kan tas bort, gör det nu, eftersom du kommer behöva skrubba mycket senare.

Ugnsrengöringsspray

Använd en produkt du tycker är bra och använd den på ugnsdörren. Var väldigt försiktig när du sprayar, eftersom för starka produkter kan skada ugnens isolering.

Låt rengöringsmedlet verka ett tag

Det är bäst att låta en rengöringsprodukt få vara. Om du inte är säker, kolla på försäljarens manual och vad de rekommenderar.

Skrapa bort sot och fastbrända matrester

Om det finns fastbrända rester, behöver du skrapa bort dem. Använd en skrapa eller någonting annat strävt. Använd långsamma cirkelrörelser och applicera försiktigt tryck på och runt fläckar. Lägg till extra tryck på områden med mer rester. 

Ta itu med ugnens försegling

Du kan inte kalla det en bra städning om du inte tar itu med alla delar av ugnen. En gammal tandborste funkar jättebra för att rengöra områden kring ugnens försegling. Den är också bra för att rengöra skrymslen och springor runt dörren. Följ upp med en fuktig svamp och du kommer vara ett steg närmare målet.

Putsa glaset på ugnen

Använd en mjuk, torr trasa för att försiktigt putsa ugnsglaset. Det är precis som med fönsterputs, egentligen. Detta för att ta hand om små fläckar som inte rengjordes från början.

Du är nu klar. Genom att följa dessa tips från våra städexperter har du nu rengjort ditt ugnsglas och är därmed redo att skapa matlagningsmästerverk.