Rengöra köket – Ett måste för köksrengöring

Köket är själva hjärtat av hemmet och det bör alltid hållas rent och hygieniskt. Det finns några städsysslor som bör utföras varje dag, såsom diska disken och desinfektera bänkskivorna. Det finns också sysslor som bör utföras vecko- eller månadsvis som att rengöra ugnen, mikrovågsugnen, kylskåpet och mycket mer. För att kunna klara av dessa sysslor bör du alltid ha det rätta städmaterialet tillgängligt.

Material till köksrengöring

Att hålla köket rent kräver dessa följande städmaterial:

 1. Svampar, diskborstar och stålull. Dessa Saker används för att rengöra vanlig disk, kastruller och stekpannor, bänkskivor, spisar och ugnar. Du kan även använda dem till att torka av köksredskap. Ett varningens ord bara: torka dina svampar, diskborstar och stålull efter varje användning. Annars så kommer de börja lukta och bli värd för ett antal olika bakteriekolonier.  Kör dem i mikrovågsugnen under två minuter lite nu och då och det bör lösa problemet.
 2. Flaskborstar och tandborstar. Flaskborstar kan hjälpa dig att komma åt i de där trånga glas- eller plastflaskorna. Tandborstar är fantastiska för att skrubba små köksredskap eller hörn på bakplåtar. Diska och torka efter varje användning.
 3. Kökstrasor. Spill kan sugas upp med hjälp av trasor, men precis som med svamparna, lämna dem aldrig blöta. Så länge som du inte bara har spillt vatten så är det bäst att tvätta trasan omedelbart med diskmedel och vatten. Efteråt häng upp den för att torka.
 4. Pappershanddukar. För att undvika spridning av olika bakterier med dina svampar och trasor, försök att alltid använda pappershanddukar för att torka upp spill från rått kött, fisk, juice eller trasiga ägg.
 5. Latexhandskar. Dessa skyddar dina händer från alla kemikalier och kaustiska ämnen som man kan hitta i kommersiella rengöringsmedel.
 6. Mopp och hink. Dessa två saker används för att rengöra ditt köksgolv.
 7. Flytande diskmedel. Används till att diska din vanliga disk, glas, kastruller och stekpannor. Om du har en diskmaskin behöver du också ett maskindiskmedel i flytande eller fast form.
 8. Ugnsrengöringsmedel. Använd ett rengöringsmedel för ugnar för att få bort alla fastbrända matrester. Läs instruktionerna först för en riktig användning.
 9. Allrengöringsmedel. Du kan använda detta utspätt med vatten för att moppa golvet. I en hink med vatten häll i två deciliter eller mindre av allrengöringsmedlet och moppa lös.
 10. Fönsterputs. Om ditt kök har hyllor med fönsterglas kan du använda ett fönsterputs för att hålla dem rena. Du kan även använda det på ugnsluckor av glas.
 11. Rengöringsmedel och poleringsmedel för rostfritt stål, koppar och aluminium. För att få dina kastruller och pannor att glänsa igen så behöver du ha de rätta rengöringsmedlen och poleringsmedlen hemma. Om du har silverbestick se till att du också har rengöringsmedel och poleringsmedel för silver tillgängligt.

Naturliga rengöringsmedel

För att vara mer miljövänlig kan du sträva efter att använda bara naturliga rengöringsmedel. Bakpulver, vinäger, citronjuice, majsstärkelse och borax är utmärkta rengöringsmedel för köket. De kan också ta bort dålig lukt och desinfektera ditt kök. Utöver att de är mer miljövänliga så är de också säkrare att använda än de kommersiella rengöringsmedlen.

Köksskåpet under diskbänken är ett perfekt ställe att förvara ditt dagliga städmaterial. Dessa föremål bör organiseras och förvaras i ordning för lätt tillgänglighet.  För material som du bara använder en gång i veckan eller mer sällan, speciellt de med väldigt starka kemikalier, är bättre att förvara i garaget. Lås in dem i skåp eller placera dem där små barn eller husdjur inte kan nå dem. Glöm inte att ha koll på bäst före datum om det finns några på dina rengöringsprodukter. Kasta bort allt städmaterial (inklusive svampar, trasor och moppar) efter att de har blivit utslitna.

Städa allt eftersom. Vanlig disk, kastruller och stekpannor, matlagnings- och bakningsredskap (speciellt skärbrädor), behållare, köksbänkar och spisen bör rengöras efter varje användning. Köket är platsen där man lagar familjens mat. Om du har det rätta städmaterialet hemma och använder det på rätt sätt så kan du se till att allt som lämnar köket är hälsosamt och säkert för hela familjen.